Iskolagyümölcs program

A Békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium alsó és felső tagozatos egységeiben nagy hagyománya van az egészséges életmódra, és ezen belül a helyes táplálkozásra nevelésnek. Tanórák keretében és azon kívül is számos ismeretet nyújtunk diákjainknak egészségünk megőrzésével kapcsolatban.
Az elmúlt tanévek során témaheteket szerveztünk a szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával összefüggő helyes táplálkozás jegyében. Családi napunkon egészséges ételeket készítünk. Ennek a programunknak évek óta színfoltja az egészségstand, ahol a gyerekek és a felnőttek egyaránt szűrővizsgálatokon vehetnek részt.
Az iskolagyümölcs program intézményünkben nagy sikert aratott. Tanulóink 1-6. évfolyamokon kapcsolódtak be és az akció keretében hetente több alkalommal kapnak gyümölcsöt, üdítőt, valamint alkalmanként zöldségkóstolót is. A szülők részéről is nagy elégedettség övezte a kezdeményezést, hiszen a nehéz anyagi körülmények között élő családoknak nehézséget jelent a gyümölcs megvásárlása.
Véleményem szerint nálunk a gyümölcsprogram sikere abban mérhető, hogy szervesen kapcsolni tudtuk általános iskolánk egészségnevelésre való törekvéseihez, valamint olyan gyerekeknek is tudtunk gyümölcsöt adni, akik egyébként otthon nagyon ritkán kaphatják meg.
Ha van olyan fiatal, akiben ennek kapcsán kialakult az a tudat, hogy gyümölcsöt fogyasztani jó, akkor, már tudtunk valamit tenni a felnövekvő generáció egészségének megőrzése érdekében.

Vég Gábor
általános iskolai intézményegység – vezető