A legfontosabb ásványi anyagok és szerepük

A kalcium szerepet játszik a csontok és a fogak felépítésében, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, az ingerület továbbításához, a véralvadás megfelelő létrejöttéhez és az izmok összehúzódásához. A megfelelő kalciumbevitelnek különösen gyermekkorban van nagy
jelentősége, mivel a csontok felépítése ekkor történik. A legfontosabb kalciumforrás: tojás, zöldség, hüvelyesek, lazac, brokkoli.

A nátrium a szervezet só- és vízháztartásában nélkülözhetetlen, valamint részt vesz az idegsejtek közötti ingerület átvitelben és az izomműködésben is. Megtalálható: konyhasóban, húsfélékben tejtermékekben.
A kálium a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet, nem megfelelő mennyiség esetén izomgyengeség alakul ki.
A magnézium a csont- és fogképzéshez szükséges, de számos enzim alkotórésze is, ezen kívül fontos szerepet játszik az ingerület átvitelben és az izom összehúzódásban. Legnagyobb mennyiségben a csontrendszerben található. Magnézium tartalmú ételek pl. hüvelyesek, avokádó, gabonafélék, mogyorófélék, rizs, magvak, kagyló, spenót, sütőtök.

A foszfor elsősorban a csontok, a fogak és a DNS alkotórésze, de nélkülözhetetlen az energiatermeléshez is. A foszfor akkor rendelkezik optimális hatásfokkal, ha dupla mennyiségű kalcium áll rendelkezésre.

A vas fontos összetevője az oxigén felvételéért és a szövetekhez történő szállításáért felelős. Hiányában fáradékonyság csökkent fizikai teljesítőképesség lép fel. Forrásai: sárgabarack, zsíros húsú halak, füge, lencse, hús, borsó, szárnyashús, kagyló.

A cinknek fontos szerepe van a sejtek regenerációjában, a sebgyógyulás folyamatában és a növekedésben. A cink számos enzim alkotórésze, és szükséges a bőr egészségének fenntartásához is. Forrásai: bab, gabonafélék, hús, szárnyashús, magvak.

A fluor fő szerepe a csontok és fogak szilárdságának biztosítása. A jód nélkülözhetetlen a magzat testi és szellemi fejlődéséhez, szerepet
játszik az alapanyagcsere szabályozásában és fontos alkotórésze a pajzsmirigyhormonnak. A szelén amellett, hogy fontos enzimalkotó, antioxidáns hatása is ismert, vagyis megköti a szervezetben keletkező, káros hatású szabadgyököket. Forrásai: hús, gomba, dió, szárnyashús, rizs, magvak, kagyló, gabonafélék.

A-vitamin. Szerepe: nélkülözhetetlen a látáshoz, leköti a szabad gyököket, segíti a szövetek
regenerálódását. Fő forrása: spenót, sütőtök, sárgarépa.
B1-vitamin. Szerepe: segíti az idegsejtek működését és a szénhidrát-anyagcserét Fő forrása:
teljes kiőrlésű gabonafélék, dió, mogyoró.
C-vitamin. Szerepe: fontos a csont és kötőszövet növekedésében. Ha dohányzol, különösen
fontos a C-vitamin pótlása! Fő forrása: paprika, citrom, csipkebogyó, kivi, narancs.
D-vitamin. Szerepe: szükséges a fogak és csontok egészséges fejlődéséhez, továbbá kiegyensúlyozott idegrendszert és normális szívműködést biztosít. Fő forrása: halmájolajok, tojássárgája, élesztő, búzacsíra, zabpehely.
E-vitamin. Szerepe: védi a májat, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja,
ezért szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják. Fő forrása: növényi olajok,
csírák, olajos magvak, petrezselyem, spenót.