Egy nap az egészséges táplálkozásért

  1. április 21-én iskolánkban az alsó tagozatos tanulók körében egy változatos, egészséges táplálkozásról szóló napot szerveztünk, a Meggy Kert- TÉSZ Szövetkezet támogatásával, mely a 2015/16-os tanévben az Iskolagyümölcs- program kísérő intézkedéseként „EGÉSZSÉGKOSARAKAT” juttatott el az 1-6. osztályos tanulóknak.

Ezek a csomagok most zöldségféléket tartalmaztak, uborkát, fejes salátát, sárgarépát, karalábét és hónapos retket.

Tanulóink, a pedagógusok és a szülők segítségével szendvicseket készítettek. Fontos volt, hogy a gyerekek által kreált étkek dekoratívak és persze egészségesek legyenek. Ezért magvas kenyeret, sajtot és változatos zöldségféléket kellett felhasználniuk. Sajnos még mindig fontos volt számukra a ketchup és a majonéz. De volt olyan osztály, ahol körözöttet is kóstoltak a diákok.

Sokat beszélgettek a zöldségek előkészítéséről, tisztításáról és a nyersen való fogyasztás fontosságáról.

Az, hogy a gyermek mennyire lesz egészségtudatos felnőtt, már most kisiskolás korban eldől. Azokat az ételeket, italokat fogja előnyben részesíteni, azokat az ízeket fogja keresni, amelyekkel otthon és az iskolában találkozik. Ha azt látja, hogy a szülők és az osztálytársak minden nap esznek gyümölcsöt, zöldséget, napi szinten fogyasztanak édességet, ezt a mintát követik majd felnőtt korban is. A pedagógusok és a szülők szerepe az egészségnevelésben óriási. A gyerekeknek el kell magyarázni, hogy mely ételeket részesítsenek előnyben, és azt is, hogy hosszú távon a helyes étrend hogyan befolyásolja az egészséget.

Ezen a napon, ezekre a dolgokra hívtuk fel a figyelmet.

Hasonló a helyzet a tejtermékekkel. Iskolánkban a tejet minden tanuló térítésmentesen kapja. A fejlődő szervezetnek különösen szüksége van a kalciumra, ennek legjobb forrása a tej és a tejtermékek.

A gyerekek könnyen megtanulják az egyes élelmiszercsoportok szerepét a táplálkozásban.

Kedves Szülők és Gyerekek!

A különféle édességek (csokoládé, nyalóka, sütemények) fogyasztása NEM TILTOTT, de ne legyen mindennapos! És főleg ne az ajándékozás vagy a jutalmazás tárgya. A mértékletességet gyermekkorban kell megtanulni!

Ez a nap a gyerekeknek, a gyerekekről szólt. Bízom abban, hogy mindenki jól érezte magát, jövőre megismételjük.

Hogál Gabriella

szervező tanító